Skip to content

Korte handleiding bij het gebruik

Portiegrootteboek

Zes foto's per voedingsmiddel

Er is gekozen om per voedingsmiddel te werken met 6 foto’s. Waarom zes? Uit onderzoek is gebleken dat bij reeksen van 3 foto’s veel consumenten vaak de middelste foto kiezen. Daarnaast maakt een grotere keuze aan voorgestelde porties de inschatting uiteindelijk nauwkeuriger.

Geen vermelding van gewicht

Iedere portie wordt aangeduid met een letter. Gewichten worden niet bij de foto zelf vermeld om beïnvloeding te beperken. Achteraan vindt u een overzichtstabel met de verschillende voedingsmiddelen en de gewichten per letter. 

Grootte van de borden

Uiteraard is de grootte van het gebruikte bord of schaaltje enorm van belang. De uitgangspunten in dit Portiegrootteboek werden gebaseerd op klassieke (hotel)borden en schaaltjes. De afmetingen van het gebruikte servies worden op ware grootte afgebeeld in het Portiegrootteboek.

Populaire voedingsmiddelen

In dit Portiegrootteboek hebben wij een selectie gemaakt van ‘populaire’ voedingsmiddelen die moeilijk in eenheden zoals snedes, stuks uit te drukken zijn. Uiteraard is het niet compleet. Echter, door vergelijkingen te maken, b.v. een portie hazelnootpasta te linken aan de foto van de chocoladepasta, komt u waarschijnlijk al een heel eind.